Mobning på jobbet kan koste dig ægteskabet

TAK til Camilla Jauch for den gode snak og fine artikel

CITATER:

En af dem, der kender til konsekvenserne af grov voksenmobning er Gitte Strandgaard, der er mobbekonsulent og formand for Landsforeningen Voksenmobning – Nej Tak. Hun har flere års erfaring med mobning på danske arbejdspladser.

– Mobning på arbejdspladsen påvirker både folks psykiske og fysiske helbred og kan udover depressioner medføre symptomer som ligner posttraumatisk stress. Bliver der ikke taget hånd om problemet med mobningen på en arbejdsplads, bliver folk kørt psykisk ned, og deres selvtillid og selvværd går i stykker. Når dette sker, ændrer man personlighed, og det er her, at ægteskabet kan lide et knæk. Man går måske fra at være en glad og energisk ægtefælle til at føle sig udbrændt – og man kan derfor have sværere ved at vedligeholde sit ægteskab, siger Gitte Strandgaard.

At ægteskabet kan lide under mobningen på arbejdspladsen, kan Per Hulstrøm nikke genkendende til. Han er privatpraktiserende organisationspsykolog i Lyngby-Taarbæk Kommune og har ligeledes mange års erfaring indenfor den såkaldte voksenmobning.

Han understreger, at offerets selvforståelse bliver så lille af de traumatiserende oplevelser, at man ikke længere er fuldstændig sig selv.

– Ægteskabet kommer nemt til at lide under de ubehagelige oplevelser på arbejdspladsen, da vi tager disse oplevelser med os rundt i andre livsdomæner. Man bliver som offer tavs og indadvendt, og kan ikke rigtig leve et almindeligt ægteskabsliv med sin partner. Man føler sig alt for utilstrækkelig og deprimeret, og endda som en belastning, siger Per Hulstrøm.

Læs mere her