Özlem Cekic fortæller nu om at blive mobbet og isoleret i sit eget parti: ” Det var ekstremt ydmygende”

TAK til Özlem Cekic for at stå åben frem og fortælle sin historie.  Det kræver både mod og overskud at fortælle offentligt om krænkende handlinger, der er blevet rette mod dig. Fordi det ofte ender med, at du selv kommer ned med nakken!

Derfor er det så vigtigt, at vi tager henvendelser om mobning og krængende handlinger alvorligt. De mennesker, der har modet til at give lyd – Skal der lyttes til og ansvarlige på området skal være klædt på til at løfte opgaven.

Özlem Cekic har givet mig tilladelse til at bringe hendes tekst, som hun har delt på blandt andet facebook, i forbindelse med artiklen fra Berlingske.

Hun har nogle gode budskaber og de kommer her:

Jeg har aldrig før talt om den voksenmobningen, jeg blev udsat for på Christiansborg. Jeg havde ikke lyst til at være et offer dengang, og det har jeg heller ikke lyst til i dag. Men på den anden side synes jeg, at vi er nødt til at tale om, at voksenmobning foregår, hvis vi skal gøre os nogle forhåbninger om at stoppe det. For det sker for rigtig mange voksne på danske arbejdspladser. Og det sker også på Christiansborg.

Hen over sommeren har flere politikere advaret om voldsomme problemer med arbejdsbyrden på Christiansborg. Ja, der er rigtigt meget at lave, men sådan er det jo – med magt og indflydelse følger et stort ansvar. Det største problem er, at politikerne skaber et utroligt barskt miljø for sig selv og for hinanden. Vi arbejdede sammen, vi spiste sammen, og vi stemte sammen, men vi talte ikke sammen.

Det store problem i Folketinget var, at de demokratiske samtaler, der skulle kvalificere forslagene, udeblev. Der var slet ikke rum til uenighed. Det endte i en eller anden skolegårdskamp, hvor man bare dæmoniserede hinanden.

Tre år i træk blev jeg fx til julefrokoster tildelt prisen som ‘det sorte får’ – gruppens største rebel, fordi jeg insisterede på retten til at stille spørgsmål ved politiske beslutninger.
Den blev oprettet som et alternativ til prisen som den bedste kollega. Hver gang tog jeg grinende imod den, holdt en takketale og hang efterfølgende prisen på mit kontor.

Jeg fortryder virkelig, at jeg ikke sagde fra. Og det er også det, der er hele formålet med at skrive min nye bog #TakForKaffe: Jeg vil gerne fortælle, at man er nødt til at gå konstruktivt ind i de her konflikter. Jeg valgte jo aldrig at sige til mine partifæller: ‘Ved I egentlig, hvad det gør ved mig at få sådan en pris?’ Det burde jeg have gjort.

I #TakFirKaffe fortæller jeg om min tid på Christiansborg – set udfra min eget perspektiv. Jeg er overbevist om, at hvis man spurgte en anden fra folketingsgruppen, ville man møde en anderledes opfattelse af, hvad der skete. Det er helt naturligt, da vi opfatter tingene anderledes.

I bogen henviser jeg ingen navne, da det for mig handler ikke om personer mere mere om princippet bag, hvad det er, der sker i konflikter, og hvordan vi håndterer dem. Derfor har jeg også andre eksempler med fra min tidligere arbejdspladser.

Mange taler om ‘kulturen’ på arbejdspladsen, som om det er noget, der kommer udefra, og som andre dikterer. Men de er jo alle sammen en del af den kultur – det var jeg også selv. Det personlige ansvar er man nødt til at tage på sin skulder.

Derfor er det helt afgørende at man taler sammen – også på en helt almindelig arbejdsplads, når der en uenighed.

Konflikter er et livsvilkår og uenighed er en styrke i et demokrati. Uenighed behøver jo ikke altid at betyde, at der er en konflikt. Og konflikter kan løses på en konstruktiv måde, hvor man ikke går efter personen. Uanset om det er på Christiansborg eller på en helt almindelig arbejdsplads.

Min bog udkommer den 17/8 og giver konkrete bud på, hvordan man kan tage de svære samtaler. Det er ikke nemt på en arbejdsplads, men muligt og nødvendigt.

Mit interview i Berlingske kan læses her: https://www.berlingske.dk/politik/ozlem-cekic-fortaeller-nu-om-at-blive-mobbet-og-isoleret-i-sit-eget-parti

Min bog kan købes her: https://www.saxo.com/dk/tak-for-kaffe_oezlem-cekic_haeftet_9788740066937

Læs mere her: